Νέα

Εκδήλωση ΣΑΕΚ επ ευκαιρία της επίσκεψης του κ Gabriel Bernardino

Περισσότερα

Δελτίο Τύπου - Ενημερωτική Ημερίδα ΟΕΒ με θέμα το ΓεΣΥ

Περισσότερα

Νέος Γενικός Διευθυντής στον ΣΑΕΚ

Περισσότερα

40η Ετήσια Γενικη Συνέλευση ΣΑΕΚ

Περισσότερα

Νέος Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος Γενικής Φύσεως στο ΔΣ του ΣΑΕΚ

Περισσότερα

40η Ετήσια Γενικη Συνέλευση ΣΑΕΚ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΑΕΚ κ. Ανδρέα Στυλιανού:

Μεγαλύτερους ρυθμούς από την οικονομία πέτυχε η ασφαλιστική βιομηχανία

• Έντονη κριτική για τη μη εφαρμογή της Υποχρεωτικής Ασφάλισης Ευθύνης Εργοδοτών
• Εκτεθειμένα πολλά θύματα από βλάβες σε εργατικά ατυχήματα
• ΓεΣΥ: Οι πολίτες θα κρίνουν το όλο εγχείρημα
• Μεγάλες προκλήσεις ενώπιον του ασφαλιστικού κλάδου

Ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τους αντίστοιχους της συνολικής οικονομίας, σημείωσε το 2017, η ασφαλιστική βιομηχανία.

Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου κ Ανδρέας Στυλιανού, μιλώντας στην 40η ετήσια γενική συνέλευση των μελών του ΣΑΕΚ.

Όπως είπε ο κ. Στυλιανού, τα συνολικά ασφάλιστρα το 2017 αυξήθηκαν κατά 6.4% και ανήλθαν σε €813 εκ., έναντι €764 εκ. το 2016, ενώ σε επιμέρους επίπεδο ο Γενικός Κλάδος παρουσίασε άνοδο κατά 5.4% και ο Κλάδος Ζωής αύξηση κατά 7.8%.

Τα αποτελέσματα αυτά, πρόσθεσε, δείχνουν ότι η ασφαλιστική βιομηχανία, όχι μόνο ξεπέρασε την κρίση, αλλά βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Ενδεικτικό της ανθεκτικότητας και της αξιοπιστίας της ασφαλιστικής βιομηχανίας είναι και το γεγονός ότι το 2017 παραχώρησε ωφελήματα και αποζημιώσεις συνολικού ποσού €486 εκ., ενώ διαχειρίζεται επενδύσεις πέραν των €2.5 δις., ποσό που βρίσκεται στα προ κρίσης επίπεδα.


Θύματα εργατικών ατυχημάτων ακάλυπτα λόγω ανασφάλιστων εργοδοτών

Στην ομιλία του ο κ Στυλιανού, κατήγγειλε με έντονο τρόπο τη χρονίζουσα και απαράδεκτη κατάσταση που αφορά τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας για την Ασφάλιση Εργοδοτών, ασκώντας κριτική για τη στάση του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα ο κ Στυλιανού κατήγγειλε ότι το θέμα της Υποχρεωτικής Ασφάλισης Ευθύνης των Εργοδοτών ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες θύματα που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες σε εργατικά ατυχήματα για τα οποία ευθύνη έχουν ανασφάλιστοι εργοδότες.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, η μη εφαρμογή της νομοθεσίας έχει ως αποτέλεσμα θύματα να παραμένουν χωρίς αποζημιώσεις με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στους ίδιους και την οικογένεια τους.

Παράλληλα, ο κ Στυλιανού τόνισε ότι καθυστερεί εδώ και 21 χρόνια η δημιουργία του Ταμείου Ασφαλιστών Εργατικών Αποζημιώσεων, που η νομοθεσία επιβάλλει ως υποχρέωση του Υπουργείου, αφού θα καθίστατο αφερέγγυο εξ’ αρχής, λόγω του μεγάλου αριθμού ανασφάλιστων εργοδοτών.
Στα πλαίσια αυτών των διαπιστώσεων, ο κ Στυλιανού κάλεσε την Υπουργό Εργασίας να προχωρήσει άμεσα, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για προστασία των θυμάτων εργατικών ατυχημάτων.


Οι προκλήσεις
Αναφερόμενος σε άλλα θέματα που απασχολούν την ασφαλιστική βιομηχανία ανέφερε την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων, τα θέματα εκπαίδευσης που απορρέουν από την εν λόγω οδηγία και επιβάλλουν τον επανασχεδιασμό της καθώς και την επιτυχή εφαρμογή του Κανονισμού PRIIPS που εφαρμόστηκε από την 01.01.2018.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εφαρμογή του Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων που θα ισχύσει από τις 25 Μαΐου 2018 και δημιουργεί νέες απαιτήσεις που συνεπάγονται σοβαρές αλλαγές. Ακόμα, είπε ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ΣΑΕΚ είναι οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία, η ψηφιοποίηση των δεδομένων και οι αλλαγές που εισάγουν τα νέα τεχνολογικά προϊόντα στον κλάδο των ασφαλειών.


Το  ΓεΣΥ
Για το θέμα του ΓεΣΥ, σημείωσε ότι η θέση του ΣΑΕΚ είναι γνωστή και την είπαμε  έγκαιρα, αλλά η πολιτεία πήρε τις αποφάσεις της.  Σημείωσε ότι το σημαντικό είναι να πετύχει η μεταρρύθμιση και πρόσθεσε: «ο πολίτης πλέον είναι ο κριτής των πολιτικών σχεδιασμών, οι άνθρωποι θα κρίνουν με απλά, μετρήσιμα κριτήρια».

Για το ΓεΣΥ, ο κ Στυλιανού, τόνισε επίσης ότι:

• Ως αξιόπιστος κοινωνικός εταίρος θα χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις και την πείρα μας και θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με εισηγήσεις για την περαιτέρω βελτίωση του συστήματος.
• Θα συνεχίσουμε να ενδιαφερόμαστε και να ανησυχούμε για την τύχη των υφιστάμενων ασφαλισμένων μας που μένουν μετέωροι σ’ ένα καθεστώς ανασφάλειας σχετικά με τα δικαιώματα τους.

 

Αισιόδοξο Μήνυμα

Ταυτόχρονα, με τα πιο πάνω, ο κ Στυλιανού επαίνεσε τις πρωτοβουλίες του Υπουργού Οικονομικών για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού πλαισίου που χρήζει εκσυγχρονισμού.

Τέλος, εξέφρασε τις ανησυχίες του ΣΑΕΚ για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και κάλεσε την κυβέρνηση να επανακαταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο και τα κόμματα να αναθεωρήσουν τη θέση τους.

Καταλήγοντας, ο κ Στυλιανού χαρακτήρισε βεβαρημένη την ατζέντα του ασφαλιστικού τομέα το 2018. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι ο τομέας θα ανταποκριθεί θετικά στις μεγάλες προκλήσεις, γιατί έχει στέρεες βάσεις, φιλόδοξους στόχους και όραμα για το μέλλον. Στα πλαίσια αυτά, κάλεσε την Πολιτεία να έρθει αρωγός στις τεράστιες προσπάθειες της ασφαλιστικής βιομηχανίας για ανάδειξη του θεσμού της ασφάλισης και για προστασία των συμφερόντων των ασφαλιζομένων.


Λευκωσία, 25 Απριλίου 2018

 

 

 

 

 

 


Copyright ©2019 Insurance Association of Cyprus. Design by INBOX DESIGN CONSULTANTS