Νέα

Νέος Γενικός Διευθυντής στον ΣΑΕΚ

Περισσότερα

40η Ετήσια Γενικη Συνέλευση ΣΑΕΚ

Περισσότερα

Νέος Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος Γενικής Φύσεως στο ΔΣ του ΣΑΕΚ

Περισσότερα

Δελτίο Τύπου - Εκσυγχρονισμός ποινών για οδικές παραβάσεις

Περισσότερα

Ο ΣΑΕΚ συζητά τις θέσεις του με τους υποψήφιους προέδρους

Περισσότερα

Δελτίο Τύπου 39ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης

ΣΑΕΚ: Όχι στο μονοπωλιακό  ΓεΣΥ
• Μεγάλες προκλήσεις ενώπιον του ασφαλιστικού κλάδου
• Αύξηση 2,6% σημείωσαν τα συνολικά ασφάλιστρα το 2016
• Η ασφαλιστική βιομηχανία ενισχύει την οικονομία


Αναφορά στις μεγάλες προκλήσεις της ασφαλιστικής βιομηχανίας και ικανοποίηση για την ανάκαμψη του ασφαλιστικού τομέα, εξέφρασε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) κ Άρτεμις Παντελίδου.

Μιλώντας από το επίσημο βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 4 Απριλίου 2017 στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία η κ Παντελίδου είπε ότι η ασφαλιστική βιομηχανία συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στην ανάπτυξη της οικονομίας ως θεσμικός επενδυτής με επενδύσεις που ξεπερνούν τα €2,35 δις. Οι συνολικές πληρωμές σε ωφελήματα και αποζημιώσεις ανήλθαν στα €472,5εκ. το 2016, αυξάνοντας τη συμβολή του ασφαλιστικού κλάδου στην οικονομική σταθερότητα και ανεξαρτησία των πελατών.

ΓεΣΥ
Η Πρόεδρος του ΣΑΕΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, λέγοντας ότι η Κύπρος έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο και οικονομικά βιώσιμο Γενικό Σχέδιο Υγείας που θα παρέχει στον κάθε πολίτη, υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. “Είμαστε αντίθετοι στην πρόταση για μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ, αφού ο πολίτης θα πληρώνει περισσότερα για να απολαμβάνει χειρότερες υπηρεσίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, πρόσθεσε, πως το μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ, περιφρονεί τη βούληση 234.500 ασφαλισμένων αφού τους καταδικάζει σε διπλές εισφορές, θέτει σε κίνδυνο τους ασφαλισμένους που ήδη τελούν υπό θεραπεία και καταδικάζει εργαζόμενους σε ανεργία και την ασφαλιστική αγορά σε συρρίκνωση.

“Ζητούμε από την Πολιτεία και τους συλλογικούς φορείς”, πρόσθεσε, “να εφαρμόσουν ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας με επιλογές ιατρού, νοσοκομείου και ασφαλιστικού φορέα. Ένα σχέδιο στο οποίο ο πολίτης θα αποφασίζει ελεύθερα το φορέα που θέλει να τον ασφαλίσει. Ένα σχέδιο στο οποίο οι ήδη ασφαλισμένοι στον ιδιωτικό τομέα δε θα χάσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και δε θα χρειαστεί να πληρώνουν διπλές εισφορές”.

Συντάξεις
Στις άμεσες προτεραιότητες της βιομηχανίας παραμένει και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού πλαισίου. Χαιρέτισε τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών προσθέτοντας ότι “ως βιομηχανία στηρίζουμε την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει μια συνολική μεταρρύθμιση που θα καλύπτει θέματα εποπτείας,  φορολογικής μεταχείρισης αλλά και εκσυγχρονισμού των σχεδίων συντάξεων. Κοινός παραμένει ο στόχος οι συντάξεις να καταστούν όχι μόνο βιώσιμες αλλά και επαρκείς” και εξέφρασε την ικανοποίηση της βιομηχανίας ότι στα πλαίσια της μεταρρύθμισης και για να επιτευχθεί ο στόχος αναγνωρίζεται ότι ο συμπληρωματικός ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης είναι σημαντικός”.        

Στρατηγικοί Στόχοι
Αναφερόμενη στους στρατηγικούς στόχους του Συνδέσμου για το 2017 που αποτελούν και μεγάλες προκλήσεις, η Πρόεδρος είπε ότι αυτοί περιλαμβάνουν την εναρμόνιση με τη νέα οδηγία για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, την αντιμετώπιση των δόλιων απαιτήσεων και τον περιορισμό του κόστους απαιτήσεων, την αξιοποίηση της τεχνολογίας για καλύτερη εξυπηρέτηση και περιορισμού των λειτουργικών εξόδων, την εφαρμογή του νέου Κανονισμού για τα Προσωπικά Δεδομένα και την ενεργό συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Αναφορικά με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας που βασίστηκε στην Οδηγία της Φερεγγυότητας ΙΙ, η Πρόεδρος του ΣΑΕΚ είπε ότι ο Σύνδεσμος και τα μέλη του εργάστηκαν σκληρά και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών πέτυχαν την εισαγωγή βέλτιστων πρακτικών σε πολλούς τομείς των εργασιών τους με απώτερο σκοπό την προστασία του πελάτη.

Ανάκαμψη ασφαλιστικού τομέα
Η Πρόεδρος του ΣΑΕΚ ανέφερε ότι η ασφαλιστική βιομηχανία, κατά το 2016 ενίσχυσε την αναπτυξιακή της πορεία με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι θετικοί σε όλους τους κλάδους, αφού τα συνολικά ασφάλιστρα παρουσίασαν αύξηση 2,6% σε σχέση με οριακή άνοδο 0,7% το 2015.

Πιο συγκεκριμένα, η κ Παντελίδου είπε ότι ο Γενικός Κλάδος παρουσίασε άνοδο 4%, σε σύγκριση με αύξηση 0,4% το 2015. “Ιδιαίτερα σημαντική”, συνέχισε “είναι η άνοδος της τάξης του 15% του Κλάδου υγείας, γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη του πολίτη προς τις ασφαλιστικές εταιρείες και αποδεικνύει έμπρακτα για ακόμα μια φορά την ανάγκη της συμμετοχής του Ιδιωτικού Ασφαλιστικού τομέα στην εφαρμογή του ΓεΣΥ”.

Πρόσθεσε επίσης πως ο Κλάδος Ζωής, παραμένει επίσης σε θετική πορεία σημειώνοντας οριακή αύξηση 0.7% σε σχέση με αύξηση 1% για το 2015 επιδεικνύοντας σταθεροποιητικές τάσεις.

Στο τέλος του χαιρετισμού της η Πρόεδρος του ΣΑΕΚ είπε ότι η ασφαλιστική βιομηχανία έχει στέρεες βάσεις, φιλόδοξους στόχους και όραμα για το μέλλον και είναι σε θέση να ενισχύσει το θεσμό της ασφάλισης προς όφελος των ασφαλιζόμενων, της αγοράς και της οικονομίας.

Καταλήγοντας, η κ Παντελίδου, ζήτησε από την κυβέρνηση, τη Βουλή και όλους τους αρμόδιους φορείς να στηρίξουν τις προσπάθειες του ΣΑΕΚ και να αναγνωρίσουν τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική συνεισφορά των ασφαλιστικών εταιρειών στην ανάπτυξη του τόπου.

Τέλος, η Γενική Συνέλευση εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τους ακόλουθους:

Πρόεδρος: Ανδρέας Κρητιώτης
Αντιπρόεδρος Κλάδου Ζωής: Άρτεμις Παντελίδου
Αντιπρόεδρος Κλάδου Γενικής Φύσεως: Ανδρέας Στυλιανού
Μέλη: Ευάγγελος Αναστασιάδης, Νάκης Αντωνίου, Κωνσταντίνος Δεκατρής, Σωκράτης Δημητρίου, Φίλιος Ζαχαριάδης, Αντώνης Καρπασίτης, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Πόλυς Μιχαηλίδης, Άριστος Στυλιανού, Σταύρος Φλωρίδης, Χρίστος Χριστοδούλου   

 

Λευκωσία, Τρίτη 4 Απριλίου 2017

 


Copyright ©2018 Insurance Association of Cyprus. Design by INBOX DESIGN CONSULTANTS