Κύρια Θέματα

Νέα

Ο ΣΑΕΚ τίμησε τους άριστους της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του ΠΚ

Περισσότερα

Συμμετοχή ΣΑΕΚ στη Γενική Συνέλευση και το Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe

Περισσότερα

Γεύμα εργασίας παρέθεσε ο ΣΑΕΚ προς τιμήν των μελών του που αφυπηρέτησαν

Περισσότερα

Συνέδριο ΟΕΒ με θέμα «Το Μέλλον του Συνταξιοδοτικού Συστήματος  και των Ταμείων Προνοίας στην Κύπρο»

Περισσότερα

43η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΣΑΕΚ

Περισσότερα

Γ.Ε.Σ.Υ

 

Ανακοίνωση ΣΑΕΚ σε σχέση με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, 27 Ιανουαρίου 2016

Εκτός τόπου και χρόνου οι επικρίσεις Υπουργού Υγείας
κατά του ασφαλιστικού κόσμου


 ΣΑΕΚ: Στηρίζουμε διαχρονικά τους ασθενείς και την κοινωνία

 

O ΣΑΕΚ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας περί «υποκριτικής κριτικής» της πρότασης του για την εισαγωγή του «μίνι» ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός επεξηγώντας την τοποθέτηση του, έκανε λόγο για «ανίερη συμμαχία ασφαλιστικών εταιρειών, μεγαλογιατρών του ιδιωτικού τομέα και νοσηλευτών στα δημόσια νοσηλευτήρια», ισχυρισμούς τους οποίους ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) απορρίπτει.
Είναι άξιο απορίας, τη στιγμή που οι επικρίσεις για την πρόταση της ενδιάμεσης εισαγωγής του ΓεΣΥ στα δημόσια νοσηλευτήρια ήταν πολλαπλές και προήλθαν από διαφορετικούς φορείς και οργανώσεις επέλεξε να στρέψει τα πυρά του κατά της ασφαλιστικής βιομηχανίας.
Προφανώς, ο κ. Υπουργός δεν γνωρίζει ότι την ώρα που η Κυβέρνηση και τα κόμματα συζητούσαν για το ΓεΣΥ επί 19 τόσα χρόνια, ο ασφαλιστικός κόσμος προχώρησε στην εφαρμογή ενός αποδοτικού συστήματος ασφάλισης, με σχέδια υγείας που συνεχώς βελτιώνονται, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κοινού. Επομένως, μέσα από μια ειλικρινή και διαχρονική συνεργασία καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ιατρικού κόσμου, αλλά και του κύπριου ασθενή. Ως εκ τούτου, η σχέση που έχουν αναπτύξει οι ασφαλιστικές εταιρείες και ο ιατρικός κόσμος, μόνο ανίερη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Ο ΣΑΕΚ πιστεύει ότι οι προσπάθειες δεν πρέπει να κατευθύνονται στην γιγάντωση του προβληματικού δημοσίου τομέα της Υγείας, αλλά στην ενίσχυση του συστήματος που αποδεδειγμένα λειτουργεί αποδοτικά προς όφελος των ασθενών.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν εναντιώνονται στο ΓεΣΥ, απλά επιδιώκουν να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους συμπολίτες μας, με την ελεύθερη επιλογή νοσηλευτηρίου και ασφαλιστικής κάλυψης.  
Στόχος μας εξάλλου είναι η εφαρμογή ενός ΓεΣΥ, το οποίο θα προνοεί την ισότιμη συμμετοχή του κρατικού και ιδιωτικού τομέα.
Ο ΣΑΕΚ έχει σημειώσει ότι ο κ. Υπουργός θα μεριμνήσει για τους ασφαλιζόμενους στα ταμεία των συντεχνιών, ώστε να μην πληρώνουν διπλά στην ενδιάμεση περίοδο και αναμένει ότι το ίδιο θα γίνει και για τις 200,000 ασφαλιζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

27 Ιανουαρίου 2016

 

Περισσότερα

Δελτίο Τύπου - Ανακριβείς προσεγγίσεις στο θέμα του ΓεΣΥ

 

 

- Ανακριβείς προσεγγίσεις στο θέμα στο ΓεΣΥ

- Η αλήθεια για τις μελέτες που έχουν γίνει

 

Το τελευταίο διάστημα διατυπώνονται δημόσια διάφορες απόψεις και συμπεράσματα για το ΓεΣΥ που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γεγονός που δημιουργεί σύγχυση στην κοινή γνώμη κι όχι μόνο.

 

Συγκεκριμένα, η αναφορά σε πρόσφατο κείμενο στελέχους κόμματος που είδε το φώς της δημοσιότητας και υποστήριζε ότι έγιναν δύο αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα του πολυασφαλιστικού συστήματος, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να υιοθετηθεί πολυασφαλιστικο σύστημα, είναι εντελώς ανακριβείς.

 

Όπως όλοι γνωρίζουν αναλογιστικές μελέτες, με την έννοια που έχει αυτός ο όρος, δεν έγιναν τελευταία. Αντίθετα υποβλήθηκαν στην κυβέρνηση δύο μελέτες, η μια από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στην οποία αναλύονται τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και οι προκλήσεις των διαφόρων επιλογών σε σχέση με την ασφάλιση σ' ένα μελλοντικό ΓεΣΥ καθώς και μια άλλη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην οποία περιγράφονται οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και οι ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις που ενδεχομένως να προκύψουν από την εφαρμογή του προτεινόμενου ΓεΣΥ. Ωστόσο, οι μελέτες αυτές σε κανένα σημείο τους δεν απορρίπτουν το πολυασφαλιστικό σχέδιο.

 

Ο ΣΑΕΚ διαπστώνει ότι κάποιοι δυστυχώς προβαίνουν σε επιλεκτικές προσεγγίσεις στο θέμα του ΓεΣΥ, επιδιώκοντας να στηρίξουν τις δικές τους θέσεις. Για παράδειγμα, επιτηδείως παραβλέπονται οι σημαντικές επισημάνσεις της μελέτης του ΔΝΤ για τις οικονομικές επιπτώσεις από μια λανθασμένη εφαρμογή του ΓεΣΥ, ενώ ταυτόχρονα προβάλλονται ως συμπεράσματα της έκθεσης του ΠΟΥ, δικές του ερμηνείες. Για το ΣΑΕΚ η οικονομική πτυχή του ΓεΣΥ αποτελεί κομβικό σημείο και καλούμε όλους να εγκύψουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σ' αυτή την πτυχή του όλου σχεδιασμού.

 

Ο ΣΑΕΚ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για το ΓεΣΥ και θα παρεμβαίνει, προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντα των 200.000 συμπατριωτών μας που καλύπτονται ασφαλιστικά με μεγάλη επιτυχία από τις εταιρείες-μέλη του.

 

Γραφείο Τύπου ΣΑΕΚ

5 Οκτωβρίου 2015   

  
 

 

 

 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

Περισσότερα