Νέα

Ο ΣΑΕΚ τίμησε τους άριστους της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του ΠΚ

Περισσότερα

Συμμετοχή ΣΑΕΚ στη Γενική Συνέλευση και το Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe

Περισσότερα

Γεύμα εργασίας παρέθεσε ο ΣΑΕΚ προς τιμήν των μελών του που αφυπηρέτησαν

Περισσότερα

Συνέδριο ΟΕΒ με θέμα «Το Μέλλον του Συνταξιοδοτικού Συστήματος  και των Ταμείων Προνοίας στην Κύπρο»

Περισσότερα

43η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΣΑΕΚ

Περισσότερα

Συνέδριο ΟΕΒ με θέμα «Το Μέλλον του Συνταξιοδοτικού Συστήματος  και των Ταμείων Προνοίας στην Κύπρο»

Τη σημαντικότητα της ενίσχυσης της κρατικής σύνταξης με επιπλέον εισόδημα για να μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε όπως έχουμε συνηθίσει, τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), Ευάγγελος Αναστασιάδης.

Σε εισήγησή του στο Συνέδριο «Το μέλλον του Συνταξιοδοτικού Συστήματος και των Ταμείων Προνοίας στην Κύπρο», που διοργάνωσε η ΟΕΒ, ο κ. Αναστασιάδης αφού ανέλυσε τους 3 πυλώνες συνταξιοδότησης (κρατική σύνταξη, επαγγελματικά συνταξιοδοτικά σχέδια, ατομικά αποταμιευτικά σχέδια), παρουσίασε τα γενικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα των συνταξιοδοτικών σχεδίων κλάδου 7.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΑΕΚ, τα συνταξιοδοτικά σχέδια κλάδου 7 λειτουργούν βάσει ενός σύγχρονου, βασισμένου στον κίνδυνο και ιδιαίτερα αυστηρού ευρωπαϊκού πλαισίου (Solvency II), το οποίο διασφαλίζει υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις, ισχυρό σύστημα διακυβέρνησης, εκτενή πληροφόρηση/διαφάνεια προς τις αρχές και το κοινό.

Ανέφερε επίσης, πως εποπτεύονται από τον Έφορο Ασφαλίσεων, ενώ υπάρχει αυστηρός διαχωρισμός των περιουσιακών στοιχείων των σχεδίων του κλάδου 7 από όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία.

Όπως εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης, τα συνταξιοδοτικά σχέδια κλάδου 7 έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα: 
1.    Δυνατότητα στο μέλος να επιλέγει και να διαχειρίζεται ο ίδιος τις επενδύσεις/αποταμιεύσεις του 
2.    Μετακίνηση μεταξύ επενδυτικών επιλογών
3.    Άμεση και πλήρης πληροφόρηση σχετικά με τις καταβληθείσες εισφορές, αποδόσεις, κόστη, κλπ.
4.    Ανταγωνιστικές Χρεώσεις
5.    Διαχείριση/Πληροφόρηση μέσω ψηφιακών εργαλείων (mobile apps, web, κ.ά.)
6.    Δικαίωμα μεταφοράς μέλους σε άλλο σχέδιο κλάδου 7 ή σε ταμείο προνοίας.

«Υπάρχει όφελος για τον εργαζόμενο και την κοινωνία γενικότερα από την ύπαρξη επιλογής μεταξύ παρόχων, δηλαδή (πολύ-επιχειρησιακών) ταμείων προνοίας και σχεδίων Κλάδου 7», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «μέσω της ύπαρξης ανταγωνιστικών προϊόντων οι πολίτες επωφελούνται από βελτιωμένες /αναβαθμισμένες υπηρεσίες, περισσότερες επιλογές, μεγαλύτερη διαφάνεια, χαμηλότερες χρεώσεις, κτλ».

Τέλος, αναφερόμενος στα σημεία επικέντρωσης και τους μελλοντικούς στόχους, ο Πρόεδρος του ΣΑΕΚ τόνισε ότι είναι «σημαντικός ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ πολύ-επιχειρηματικών ταμείων και ασφαλιστικών επιχειρήσεων», καθώς και πως «πρέπει να αποφεύγεται υπονόμευση αλλήλων για προσέλκυση πελατών, η οποία είναι αμοιβαία επιβλαβής».

Κοινός στόχος, υπέδειξε, είναι η ανάπτυξη/μεγέθυνση του δεύτερου πυλώνα (επαγγελματικά συνταξιοδοτικά σχέδια), «ώστε όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας να καταλήγουν με επαρκείς και βιώσιμες συντάξεις».

Παρότι παραδέχθηκε ότι, «παραμένουν κάποια κενά στο νομικό πλαίσιο για τις μεμονωμένες μεταφορές μελών ωφελημάτων/σχεδίων», τόνισε καταληκτικά πως «προσβλέπουμε στη λήψη δράσης από τον Έφορο Ταμείων Προνοίας για την αποτελεσματική διευθέτηση των ζητημάτων αυτών το συντομότερο, είτε μέσω πρακτικών λύσεων ή/και με τροποποίηση σχετικών διατάξεων».

 

7 Απριλίου 2022